Публикувано от: Националенъ свѣтогледъ | януари 11, 2010

Цѣли и задачи на съюза „Българска родна защита“

След страшната катастрофа, която ни сполетя в последната война, духът бе отпаднал, патриотичното чувство – разколебано, и надеждата за по-светло бъдеще почти изчезнала. Скоро обаче народът се опомно и духът се повдигна. Днес вече в България се надигна силна патриотическа вълна, която обхваща всички обществени слоеве и прониква дори в последната селска колиба. Интелигенцията, която до неотдавна бе в плен в ръцете на безотечественици, бързо се отърва от техните утопии и с ускорен темп вървъ надясно, като с гордост се нарежда до трицветното знаме, за да служи на своята татковина с девиза: „България над всичко„.

Съюзът „Българска родна защита“ е безпартийна, патриотична и чисто българска организация с девиза: „България над всичко„. Неговата цел е да сплоти всички младежи, които чувстват нужда да се наредят под трицветното знаме, за да служат на своята татковина. Той ще ратува за патриотическото и национално възпитание на учащата се младеж и за култивиране на гражданските добродетели: ред, дисциплина, почит към закона и готовност да се жертва личното благо за благото на народа и Отечеството. Ще се води легална борба против безотечествениците; ще се бори против корупцията в държавата и обществото, като взема инициатива за създаване на обществно настроение за борба против това зло, ще се бори против паразитизма на чужди елементи, които отнемат от гърлото на българина и последния му залък и се надсмиват над неговата овчедушна толерантност. Но най-после ще ратува и против престъпната българска сервилност и доверчивост към чужденеца – две отрицателни качества в характерна на българина, наблюдавани от най-старо време и до днес, от които много сме страдали, много беди и нещастия са ни сполетявали и пак ще ни сполетяват, ако не се опомним.

Съюзът ще достигне своите цели чрез възпитание на своите членове в духа на възвишен патриотизъм, национална гордост и гражданско съзнание.

Това възпитание ще се достигне чрез беседи по всички въпроси от патриотически и стопански характер, за да се разяснят причините и следствията на всички обществени прояви, които днес се наблюдават в нашия живот. С една дума, съюзът „Българска родна защита“ ще бъде наистина школа за патриотическот и гражданско възпитание на своите членове.

Съюзът, при всичко че съществува от година насам, днес брои в своите редове няколко хиляди членове. Неговата сила е в духа на дисциплината на неговите членове, готови всеки момент да се жертват за благото на своята родина.

Съюзът апелира към всички добри българи да се притекат под неговото знаме и сгъстят неговите редове, за да може, когато обстоятелствата го наложат, да покаже своята мощ и достигне поставената цел: благото на Родината.

в. Родна защита, год I, н.1, 28 март 1925 г.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: