Публикувано от: Националенъ свѣтогледъ | юли 29, 2009

Кратък анализ на антикризисната програма на ПП „ГЕРБ“

На този адрес е публикувана антикризисната програма на водещата политическа сила в България – ПП „Герб”. В следващите редове ще прочетете нашата интерпретация на тази програма.

Още в началото разбираме, че трудът ни е по ценен от безсмислените спекулации и необмислените рискове. Логично, нека продължим. Веднага се сещаме обаче, че в градове и паланки вече действат фирми свързани с ГЕРБ, на които спекулациите изобщо не са чужди. Въпросните фирми печелят всички обществени поръчки в редица български градове, а собствениците им са известни с цветущи прякори, като Радото, Машинката и други подобни „честни” бизнесмени.

Но какво точно предлагат ГЕРБ (плюс нашите предположения):

•  Запазване и създаване на повече работни места (за да им слугуват и да обслужват преките им икономически интереси?);

•  Подобряване на достъпа до финансиране (за да могат новите царедворци да се самосубсидират?);

•  Ефективно използване на публичните разходи (за да заблудят за пореден път българския народ?).

В следващите редове, четем: „Установяване на постоянни срещи между бизнес, правителство и синдикати, на които да бъдат докладвани последните тенденции в развитието на кризата.”  Никъде обаче не се уточнява с кой бизнес: с представителите на Била и на Кентъки фрай чикънс или със земеделските производители и дребните частни предприемачи. Не става ясно и с кои синдикати, защото освен казионните КНСБ и КТ „Подкрепа”, май други няма.

По-нататък – Ще се актуализира държавния бюджет. Добра идея, но дали е изпълнима? Може би ГЕРБ ще уволнят голяма част от безполезната държавна администрация? Ако го направят, ние ще им станем почитатели!  Приходите – трудно, освен ако не са измислили роботи за контрол на митниците. А там има фигури с които май са близки приятели. С две думи – остава Симеон Дянков измисли някой гениален план за спасение, защото в противен случай рейтингът на партията ще последва участта на този на Барак Обама.

Целта ни е да създадем гаранции за повишаване на доверието на ЕС и размразяване на спрените средства по европейските фондове чрез отваряне за сътрудничество с партньорите ни от ЕС и отказ от досегашната отбранителна стратегия на правителството.

Каква ще е тяхната стратегия, нападателна ли, ако да – кого ще нападат? Би трябвало да нападнат директно първо Европейските комисари от ЕНП и да ги принудят да ни върнат вноските, за периода през който така и така нищо не получихме и вероятно няма и да получим. Или ще нападнат организираната престъпност, за която никой нищо не казва, въпреки че в последните дни отвличанията станаха ежедневие?

Относно селското стопанство, просто ще отбележим, че въпреки „прекрасните природо-климатични условия” тази година добива на пшеница е много нисък и вероятно без по-големи и навременни субсидии, стачките са неизбежни. А животновъдите са пред ръба на криза, ако не получат субсидия  до пазарна цена на вид продукция, но не по българските пазари, а по тези на световните борси.

В данъчната сфера би било добре да се уеднакви облагането на юридическите и физическите лица/ЕТ/, защото в момента едните се облагат с 10% , а другите с 15% за една и съща търговска дейност. А предлаганото намаление с  5% на осигурителна тежест е една смела мечта, но по всяка вероятност неизпълнима, освен ако Бойко Борисов не е намерил нефтен залеж в черноморския шелф. Остава въпросът откъде ще се намерят пари за пенсии и помощи за безработните. Смело би било, ако си помислим, че ще бъдат спрени помощите на циганите.

За инвестициите се надяваме, че са имали в предвид Български инвеститори с доказан произход на парите при явни търгове, а не тайни разговори с Прамод Митал?

Образованието! Това е най-болната тема. Ако приемат, че то трябва да бъде само и единствено с практиката и след това с осигуряване на заетост и че това е задача номер едно за  правителството, само ще спечелят. Но от програмата им се вижда, че приоритети им са да давате кредити на студентите, а не да ги насочват към по-бърза реализация.  Но все пак те са отговорните политици, а и имат 100 дни на доверие, преди студентските протести, които бившия вече кмет знае как да неутрализира ефективно.

Инфраструктурата: Обещават да допостроят магистралите, но практиката показва, че отдаването на строителната дейност на частни фирми е нерентабилна и парите просто потъват. По пътя на логиката има вероятност да потънат и в джобовете на техните хора, но времето ще покаже.

Като заключение: Дали България може не е ясно, но е ясно, че не е сама! Тя все още има своите отрудени, изморени, обезверени, но свестни хора. А ГЕРБ търсят ЕИБ, ЕБВР, СБ, МФК, МВФ, които вземат лихви, които пък плащат пак тези хора. Какъв е смисъла да загубят хората, а да спечелят лихварите. Но, все пак те са специалистите.

Дано сегашното управление се окаже поне малко по-добро от предишното и Бог да пази България!

Екип на Националенъ свѣтогледъ


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: