Публикувано от: Националенъ свѣтогледъ | май 7, 2010

Великобългарска младежь

Българският народ преживява върховни времена. Териториалните каузи на „мировия“ диктат от Ньой рухнаха. С дипломатическата помощ на възродените велики сили на Германия и Италия, творящи новата история, Златна Добруджа бе върната към Майката – Родина. През щастливата пролет, когато април разстла зелените си губери над родната земя победоностната армия на Великия Трети Райх разгроми Югославия и Гърция и отвори пътя за обединението на българските земи. Македония, Тракия, Западните покрайнини, Моравско и по-рано присъединената Златна Добруджа, вече дишат свободно в просторите на единната българска държава. Унизена и разкъсана до вчера, България вече се превръща на Велика България, очертана от кървавия меч на старославните ни царе и стихийните подвизи на нашата храбра армия в миналите войни.

Създава се Велика България! – заветният национален идеал на толкова наши поколения! Идеал, за чието осъществяване ние преминахме във вихрен набег през пламъци и кръв. Но нека вече дигнем гордо глава! Велика история ще създаваме не, българите, които сме гръбнака, сила и гений на Балкана. На работа! При вдъхновения строеж на величествения ни национален храм всички трябва да бъдем зидари! Задружни творци на новата и светла великобългарска бъднина!

Но нека се запомни и добре разбере едно – не синовете и дъщерите на вчерашната окаяна и потискана България ще могат успешно да градят Велика България. Тя ще се строи от гранитните мишци и челичен дух на обединената българска младеж, които съвремените и върховни събития вече кръстиха и възвисиха на великобългарска! Тази великобългарска младеж е златната ни надежда и упование за светлото бъдеще, което хвърля в радостна тръпка целия български народ – от Дунав до Егея и от Черноморието до Охрида син.

Тази книга си поставя скромната задача да помогне на младите поколения в тия съдбовни времена и да ги насочи към светлия друм на великобългарския възход. За тази цел първо се хвърля общ поглед върху проблема за младежта в различните времена. Очертава се после всеобщия стремеж на всички държави след първата световна война да изградят цялостното организиране на своите млади поколения , особено в Германия. Там под върховното водачество на Адолф Хитлер, биде създадена от младежта могъщатата революционна армия на Третия Райх, която срина потисническите „мирни договори“ и създаде нов ред в Европа. Накрая се проследва ролята на нашата младеж в миналото, обрисуват се всички младежки организации и се набелязват големите задачи, които предстоят на организираната вече, под покрова на държавата, българска младеж.

В тоя си вид, ние сме убедени, настоящата книга ще помогне на младите поколения в осъществяването на светлото им историческо призвание – строитба, всеотданна служба и жертвоготовна отбрана на Велика България.

Н. Памукчиев

д-р Найден Шейтанов

София, 24 май 1941 г.

..изтеглете книгата в .pdf формат..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: